Arrivederci Andrea! Italský experiment Spartě nevyšel, tak tedy zase od začátku...

7. 03. 2018 17:19:25
Přicházel s velkou pompou, ne tak s velkým věhlasem. Andreu Stramaccioniho nepředcházela pověst příliš úspěšného kouče. Zapadal ovšem do cesty, kterou se Daniel Křetínský a spol. rozhodli vydat. Angažmá ovšem skončilo neúspěchem.

Sparta za poslední léta prodělala rozsáhlé změny. Na Letné se protočilo mnoho hráčů a stejně tak i trenérů s jejich realizačními týmy. Posledního úspěchu dosáhl Zdeněk Ščasný, nynější sportovní ředitel klubu. David Holoubek po nadějném úvodu doplatil na nepříznivé klima v kabině. Dlouhého trvání neměla ani anabáze maršála Petra Rady.

V létě tak přicházel Andrea Stramaccioni,který měl velet nové, mezinárodní a silné Spartě. Spolu s ním také 7 mužů do realizačního týmu. Asistenti trenéra, technický vedoucí, analytik. Ekonomicky náročný tah, že? Poměrně zvláštní kontrast oproti tomu, co bylo před rokem kdy Křetínský nebyl ochotný zaplatit odpovídající sumu Jindřichu Trpišovskému, který rázem vede největšího rivala.

Peněz se mnoho nasypalo také do hráčského kádru. Jak v létě, tak v zimě, kdy za astronomické částky posilnili střed zálohy Kanga a Stanciu, plus k nim přišel ještě univerzál Ristić. A co inventura letních posil? Ben Chaim se stále neadaptoval na místní prostředí, Kaya se brzy zranil a nyní nepřesvědčuje. Hostování rychlíka Biabianyho se ukázalo jako mylné. Pryč je Mandjeck a Janko, jejichž pohyb po hřišti připomínal spíš motoriku robota C-3PO ze Star Wars. V základu dále nastupuje pouze Mavuba a "domácí stopeři" Hovorka se Štětinou. Suma sumárum, smutná bilance.

Práce s hráči? Ta na Letné nefungovala

Sparta se, poměrně logicky, upínala na velký návrat Tomáše Rosického. Ten se ovšem nekonal. Šikula a srdcař s číslem 10 navíc pověsil kopačky na hřebík. Stramaccionimu muselo být brzy jasné, že vytoužené sestavení týmu okolo Rosického se konat nebude. Ital se na jeho pozici snažil ostentativně hledat náhradu, což byla jedna z chyb, kvůli kterým to Spartě na podzim nelepilo. Na pozici podhrotového hráče byl stavěn i Srdan Plavšić! Pro mě fotbalista se skvělou dynamikou, rychlostním dynamitem, pro kterého je jako dělaná pozice "na lajně". Stramaccioni ovšem nedokázal využít jeho předností a "topil" ho ve středu pole.

Celkově práce s hráči byla žalostná. Kádr se na Letné skládal pro tři soutěže. V Evropské lize vystavila okamžitě stopku Czervena Zvezda a v ligovém poháru využil marastu Sparty ostravský Baník. Stramaccioni i tak hráče podivně točil. Tým nefungoval, fotbalisté na hřišti nevěděli, co čekat od svých kolegů. Co platilo v pondělí, v úterý jako by o tom nikdo nevěděl. Příkladem budiž osud Lukáše Váchy, kterého trenér označil za klíčovou postavu, načež byl po uzdravení součástí ostudného zápasu v Brně a byl odejit do Liberce. Hráči jako Šural, Frýdek, Kadlec a další své posty točili. Poslední dva navíc byli v průběhu podzimu odstaveni, z ničeho nic ale byli zpět. Rozumět Spartě bylo více, než náročné.

Zlepšení se nekonalo, to bylo pro Spartu nejhorší zjištění

Do jara vstupovala Sparta na čtvrtém místě. Motivována ustálením svých výkonů a zapojením se do boje o druhou příčku, který byl více, než otevřený. V důležitém souboji s Libercem získali hráči v rudých dresech důležité tři body. Následovaly ale remízy se Slováckem a Brnem. Při vší úctě, se soupeři, které Sparta musí porážet.

Klub musel přijmout bolavou pravdu. Herní projev se přes zimu nezměnil. Soupeři si navíc na Spartu věří, považují ji za schůdného soupeře. A to bolí. Již v zimě bylo ze strany nejvyššího vedení sděleno, že důvěra v italského kouče není bezmezná. Vytoužené změny nepřišly, a tak přišel nutný krok. Rozpletení pouta Stramacconi - Sparta. Nutno podotknout, že peněženka Daniela Křetínského to citelně pocítila...

A co bude dál, Sparto?

Tým náhle na začátku března přebírá Pavel Hapal. Progresivní kouč má za sebou úspěchy na Slovensku. Nyní před ním stojí zřejmě největší výzva kariéry. Má před sebou náročný úkol. Stojí před ním kabina s týmem, který byl staven k obrazu jeho předchůdcům. Smlouvu má až do roku 2020, je tedy na něm, aby odhadl možnosti kádru a postavil jeho kostru.

Otázkou bude, jak se sžije se specifickým prostředí. Spíše kolik času mu to zabere. Sparta má každopádně potenciál, Hapal je typ trenéra, který se nesesype po prvním nezdaru.

Angažmá trenéra Stramaccioniho skončilo neúspěchem. Nemá cenu si nalhávat nic jiného, klub se ovšem opět vrací na startovní čáru. Již poněkolikáté. Klub jako takový, tím trpí a ztrácí kredit. Vše zapadá do skládanky, která způsobila, že na Letné se Liga mistrů hrála naposledy v roce 2005.

Po sportovní stránce může Hapal Spartu vrátit na příčky, které jí náleží. Na příčky, odpovídající kvalitě hráčského kádru. Jen tohle může Spartě vrátit noblesu i na manažerském poli, kde kvůli krokům v posledních letech výrazně ztratila.

Autor: Tomáš Majer | středa 7.3.2018 17:19 | karma článku: 12.61 | přečteno: 356x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 587

Student se střídmým pohledem na svět, mám rád ironii a pestrost. Fanda sportu a politiky, kterému ke sdělování postojů přestal stačit Facebook a Twitter neumí efektivně využít.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...