Federer vs. Nadal. vs. zbytek světa - proč tenisovým mohykánům bude patřit i sezóna 2018

11. 01. 2018 12:34:09
Začíná tenisová sezóna. Na vrcholu žebříčku ATP jsou známá jména Rafael Nadal a Roger Federer. Proč tenisová sezóna 2018 bude primárně o jejich souboji? A proč si myslím, že Federer se vrátí na pozici číslo jedna.

Nejprve se podívejme o rok zpět. 29. ledna 2017 se v Melbourne odehrála impozantní bitva, kterou hltal celý tenisový svět. Málokdo čekal, že se Roger Federer a Rafael Nadal potkají v pokročilé fázi svých kariér ve finále tenisového grandslamu. Impozantní zápas sledovali snad i lékaři na operačních sálech, pacienti se budili z narkózy...zkrátka sportovní bomba, ke které nedochází každý den. Zároveň zápas, který určila ráz celé uplynulé sezóny v mužském tenise

Zprvu nazývanou Retrobitvu ovládl nakonec Roger Federer po více, než třech hodinách. S kolegou Nadalem si však předplatili přední místa na žebříčku. Tento stav pozorujeme dodnes. Jistě, oba jsou výjimeční. Ovšem proč pozorujeme takovou dominanci zmíněného dua? A proč sezóna 2018 bude (opět) hlavně o souboji španělského býka se švýcarským elegánem?

Zranění, zranění a zase zranění...

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Elitní jména světového mužského tenisu laborují čím dál častěji se zraněními. Murray pořádně nehrál od Wimbledonu, na vině jsou problémy s kyčlí. Djoković musel předčasně ukončit tenisovou sezónu kvůli bolestem lokte, které jej sužují drahnou dobu. Stříbrný muž z Ria a bojovník Juan Manuel del Potro byl zas mimo kurty kvůli zápěstí.

Prázdné zdravotní karty nemají ani momentální králové. Federer dříve prodělal operaci menisku, nedávno mu vystavila stopku zraněná záda. Nadal je na tom o poznání hůře. Skoro takový Tomáš Rosický s raketou (jen s nastřelenými vlasy). Kolena, pata, kyčel, zápěstí, rameno...jen malý výčet zdravotních lapálií.

Zranění kosí prakticky celý svět mužského tenisu. FedEx a Rafa si ovšem po svých impozantních kariérách mohou dovolit vyškrtnout "řadové" turnaje a soustředit se hlavně na grandslamy, kde se rozdá samozřejmě největší počet bodů do žebříčku. Oba se mohou pousmát při přepočítávání dalších odměn a bonusů z turnajů, když si přečtou prognózy věštící jim konec tenisové kariéry před čtyřmi lety.

Osobně všem tenistům doporučím lékařské konzilium okolo prezidenta Miloše Zemana. Dle všech prohlášení se zmíněným MUDR.cům podařilo dát hlavu do takové formy, že by s klidem mohla plnit Josefu Jandačovi úlohu prvního centra na hokejovém turnaji v rámci ZOH v Koreji.

Pronásledovatelé? Několik skupin a velká propast

Za královskou dvojicí je propast necelých pět tisíc bodů v žebříčku! Ten je ale směrem dolů poměrně našlapaný. A to zejména díky mladým hráčům. Do budoucna se počítá zejména s evropskou dvojicí A. Zverev, Thiem (aktuálně 4. a 5. místo), oba ale trápí výkyvy formy.

Jakousi střední generaci zastupuje několik tenistů. Goffin, Sock a aktuálně světová trojka Dimitrov. Všichni jsou schopni hrát celoplošný tenis. Z této gruppy se těším zejména na to, co předvede pětadvacetiletý Američan Sock. Poté tu máme servismany. Stabilně vysokou výkonnost si drží Čilič, v popředí se drží Isner, naopak pád zaznamenal Raonic. V roce 2018 jsem ale nejvíce zvědavý na Jihoafričana Kevina Andersona, který tiše stoupal žebříčkem až na aktuální jedenáctou pozici.

V neposlední řadě je tu několik tenistů, kteří mají problém s hlavou. Králové takzvaných "labilů" Fognini a Paire nejsou v blízkosti elitní skupiny. Ale řádit na kurtu je schopen Kyrgios, psychicky náročné je sledovat zápasy z pozice fanouška Tsongy a ztratit vyhraný zápas dovede Cuevas.

Všichni loni stoupali žebříčkem, samozřejmě jim v tom pomohli výše zmíněné zdravotní trable dřívějších vedoucích mužů tenisu, ale ruku na srdce. Je někdo, kdo může v roce 2018 ohrožovat elitní duo Nadal - Federer? Bohužel - jasné NE.

Loni Federer a Nadal kompletně opanovali grandslamy. To se jim stalo po deseti letech. Švýcar se radoval na Australian Open a na Wimbledonu, Španělovi opět opanoval French Open a US Open. Pokud jim budou na velkých podnicích zdraví, budou hlavní favorité a zúročí dlouholeté zkušenosti. Sock, Thiem a spol. se tak ještě jednou skloní před svými učiteli.

Federer vs. Nadal - vrátí se Švýcar na pozici číslo jedna?

Rafael Nadal má ve všech vzájemných zápasech pozitivní bilanci, 23 vítězství ku 15 prohrám. Naprosto dominantní byl na antuce, kde si na něj Švýcar nepřišel ani jednou z pěti pokusů. Zajímavá je ale statistika vzájemných duelů z loňské sezony. Čtyři utkání a čtyři vítězství Federera.

I to mu nahrává k tomu, aby se v srpnu sedmatřicetiletý tenista stal ještě jednou světovou jedničkou. Proč si to myslím? Soupeře má jediného a to aktuální jedničku Nadala. Ten je sice o pět let mladší, ale jeho tělo dostává zabrat mnohem víc. Rafa je skvělý bojovník, ale jeho agresivní styl hry si vybírá postupem času větší a větší daň. To Federer se svou tenisovou precizností neudělá pohyb navíc. Věřím, že tyto dva uvidíme ještě ve velkém vzájemném souboji, který může opět čítat pět setů. A trumfy drží rodák z Basileje.

Rivalita, která přerostla hranice sportu

Soupeření tenisových králů má jakýsi kulturní přesah. Přesah respektu, motivace a zároveň spolupráce. Jak na celý koncept Federer vs. Nadal budeme vzpomínat? Na jedné straně celá řada famózních duelů v čele s geninálním finále Wimbledonu 2008. Střet profesorské hry proti maximálnímu úsilí a fyzicky náročnému tenisu.

Na druhé straně stojí schopnost spojovat. Laver Cup, o jehož konání se zejména Federer zasloužil velkou měrou, toho byl příkladem. Oba sportovci na jedné straně kurtu, obraz do kroniky! Oba celé akci dávali jiný rozměr a postupně strhli všechny účastníky tím stylem, že Laver Cup přesáhl rámec exhibice. V neposlední řadě je to mimotenisová činnost, oba zakládají tenisové akademie, pomáhají charitě, neplnili stránky bulváru kvůli skandálům, působí jako praví profesionálové.

Pro tohle vše si zaslouží "jejich" další tenisovou sezónu.

Autor: Tomáš Majer | čtvrtek 11.1.2018 12:34 | karma článku: 11.92 | přečteno: 238x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 328 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 587

Student se střídmým pohledem na svět, mám rád ironii a pestrost. Fanda sportu a politiky, kterému ke sdělování postojů přestal stačit Facebook a Twitter neumí efektivně využít.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...