Psychika se ve sportu nekoupí, funguje ale spolehlivě

22. 12. 2017 14:51:25
Zná to prakticky každý sportovec, ať už dělá individuální či kolektivní sport. Můžete mít nejlepší vybavení v kádru nejlepší hráče, ale když nefunguje hlava, je to špatné. A zdánlivě nepomáhá vůbec nic.

Tento blog píši po shlédnutí nedávného zápasu Tipsport extraligy. Na led plzeňské Škodovky zavítala pražská Sparta. Když přijede tento soupeř, je to prakticky vždy událost. Sparta spolehlivě plní arény, a v Plzni to platí dvojnásob.

Jedna věc je, že na západě Čech se soupeřům z jiných koutů země hraje opravdu špatně. Zdejší prostředí je opravdu specifické a k soupeři leckdy hodně nenávistné. Přidejte k tomu, že hrajete na ledě momentálně prvního týmu soutěže, který je ve velké pohodě a nemáte příliš dobré vyhlídky. Hrálo se po reprezentační pauze. Zápasy po přestávce bývají vždy nevyzpytatelné. Komu se předtím dařilo, může jednoduše "padnout na hubu", naopak tým, který na tom byl špatně, má mnohdy šanci se odrazit.

Sparťané do Plzně přijížděli jako osmý tým tabulky a sami se těšili na reprezentační pauzu, ve které měli "vypustit", zapomenout na předchozí nezdary. Při nástupu do zápasu jich byl plný led. Létali po něm a měli lepší pohyb. Po první třetině byl stav bezbrankový. Plzeň na začátku té druhé šťastně poslal do vedení Gulaš. Už v tu chvíli bylo napětí na střídačce Sparty hmatatelné. Hned v dalším střídání inkasovali podruhé a Pražané se sesypali jako domeček z karet. Po chvilce přišel třetí gól v podobě hřebíku do rakve.

Hosté hru výrazně přitvrdili a "začali to řezat". Týmu v téhle chvíli nic moc jiného nezbývá, ale k úspěchu to nevedlo. Přitom před rokem byla situace úplně opačná. Plzeň se brodila v hokejové marnosti a nic jí nešlo. Sparta naopak svou hrou bavila a bodovala. Plzeň doma inkasovala nepopulárního bůra a v jedné z třetin dokonce ani jednou nevystřelila na branku. Jak je tedy možné, že plzeňští mladíci, kteří tehdy nešťastně sledovali sparťanský kolotoč, jsou v opačné situaci a herně vítězí nad stejnými hráči, kteří je tehdy byli schopni potupit nejednou drzou kličkou?

A není to jen o hokeji. Jak je možné, že fotbalisté Dortmundu po prvním poločase vedou 4:0 a zápas skončí remízou? Proč lze ztratit tenisový tiebreak, když vám zbývá jediný míček? A jak se asi cítil Usain Bolt před poslední stovkou kariéry, když nastupoval s očekáváním celého světa na svém hrbu?

Extrémně složitá otázka. Jeden z pohledů přidává globální stratég Jan Mühlfeit. Velice známý úspěšný kouč a mentor, který pracoval i po boku Billa Gatese a koučoval olympijského šampiona Davida Svobodu. Mühlfeit apeluje především na to, aby sportovci žili pouze přítomností. Jakmile přijdou do hlavy myšlenky "Co kdyby...?", může to znamenat rychlý sešup a ztrátu koncentrace.

Sportovec by také neměl být přemotivovaný. Zde dám osobní prožitky. Zúčastnil jsem se dvou juniorských MS v hokejbalu. Ani jeden turnaj se mi příliš nepovedl. V šestnácti mě "semlela" atmosféra vrcholné akce a touhy po úspěchu. Stačil první zápas, který celou akci otevíral. Derby s domácím Slovenskem a já v něm podal velice zlý výkon, hlava nefungovala a já spadl dolů. Cesta nahoru pak byla poněkud zdlouhavá a za "dobrý" bych označil snad jen poslední zápas na turnaji. V Sheffieldu o dva roky později jsem měl obrovskou touhu vylepšit si mezinárodní obraz a dokázat si, že na to mám. Ale také tady to nebylo úplně ono. Znovu výkony pod hranicí svých možností. Proč ale, když jsem tak chtěl a bojoval, abych to změnil?

Psychika je nedílnou součástí sportu a vždycky má svůj podíl na úspěchu či neúspěchu. Kdo s ní umí pracovat, má z poloviny vyhráno.

Autor: Tomáš Majer | pátek 22.12.2017 14:51 | karma článku: 12.48 | přečteno: 305x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 327 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 587

Student se střídmým pohledem na svět, mám rád ironii a pestrost. Fanda sportu a politiky, kterému ke sdělování postojů přestal stačit Facebook a Twitter neumí efektivně využít.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...