Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bída v naleštěné podobě. Co trápí londýnský Arsenal?

Fotbalový svět se v posledních týdnech zaobíral velkokrizí Dortmundu, na pozadí toho ale přešlapoval londýnský Arsenal. U svěřenců Arsena Wengera jde prakticky o každoroční folklór. Proč ale Kanonýři ztrácí kontakt s čelem?

Byla zřejmě otázka času, kdy se budu na blogu věnovat severolondýnským Gunners. Arsenal mi padl do oka jako malému klukovi při sledování sportovních zpráv, které referovaly o Tomáši Rosickém. Zapamatoval jsem si ještě dvě jména. Thierry Henry a Robin van Persie. Pravidelně jsem zápasy Wengerovců začal sledovat po přechodu na Sportovní gymnázium. Ve třídě, která na začátku měla půlku žáků fotbalistů, se brzy vyčlenili fanouškovské skupiny. A k mému překvapení bylo Arsenalistů nejvíce. 

Postupem času bylo jasné, že v pondělí se ve třídě skrz na skrz proberou víkendové výsledky. Nejvíce sledovaná byla samozřejmě Premier League. Přidejme ještě středy a čtvrtky po zápase Ligy mistrů. Velká většina těchto dní měla v sobě otázku typu "Kámo, co ten Arsenal?", která rozproudila plodnou debatu. Co se ovšem mezi léty 2014 a 2017 změnilo? Lehkou náplastí mohou být tři vítězství v FA Cupu. Ovšem ruku na srdce, není to na tým, který má v kádru jména jako Mesut Özil, Alexis Sanchéz a Petr Čech trochu málo? Neměli právě tito hráči být jízdenkou k vysněnému ligovému titulu?

Tápání ve světě přestupů

Pro fanoušky Arsenalu nebývají přestupová období v posledních letech zrovna veselá. S ironií často čteme o spekulacích, že přijde Cavani, Benzema, Mbappé a v poslední den přijde sedmnáctiletý nadějný mladík, který po letech ze systému hráčů v tichosti zmizí. Hlavnímu mecenáši Kroenkemu se nechce pouštět do finančních závodů a Wenger má tak často omezené prostředky. Svět přestupů se ale extrémně proměnil. Obzvlášť po transferech Pogby a Neymara. Arsenal tak tuplem nemůže konkurovat předním klubům a i tady hraje "druhé housle". Gunners dlouhodobě potřebovali hráče na dva posty. Stopera a defenzivního záložníka. Hráči na tyto posty přišli po dvou (!) letech, což je ve fotbalovém světě zatraceně dlouhá doba. Wenger měl využít času po příchodech Özila a Sanchéze, kdy byl Arsenal víc, než lákavou a ambiciózních destinací, což se dnes bohužel říci nedá.

Kasa Arsenalu byla navíc dlouho předtím paralizována v důsledku výstavby nového stadionu, načež ke konkurenci zmizeli hráči jako Clichy, Nasri, Van Persie, klub přišel také o hráče jako Fabregas, Song kariéru ukončila legenda Thierry Henry. Nahradili se ovšem plnohodnotně tito fotbalisté?

Nespokojených fanoušků Arsenalu přibývá. Mnoho z nich si žádá odchod manažera Arsena Wengera. Heslo Wenger Out je k vidění nejen na fotbalových stadionech.

Absence lídra na hřišti i na lavičce

Výše zmínění fotbalisté utvářeli herní identitu klubu. Byli správnými lídry. Tato pozice ale dlouhodobě není obsazená. Předpoklady by mělo spoustu mužů s kanónem na hrudi. Hráči jako Wallcott, Özil, Giroud ale tuto pozici nikdy zcela nezvládli a trápí je extrémní a opakující se výkyvy formy. Nejblíže lídrovi tak momentálně jsou první stoper Koscielny a brankář Čech.

Gunners trápí to, že mnoho hráčů nedokáže překročit svůj stín. Dalším z nich vystavila ve slibně rozjeté kariéře četná zranění. Medical cards Tomáše Rosického, Aboua Diabyho, Santiho Cazorly, Jacka Wilshera či Thea Wallcota by se do obsahu téměr rovnaly Bibli. 

Mnohem horší je často viditelné rozladění a jakási apatie dalších fotbalistů. Velmi mi chybí něco, jako snaha bojovat za Kanonýry. Svůj podíl na tom jistě bud mít jakési zpohodlnění a stagnace. To úzce souvisí s osobou Arsena Wengera. Ten je v manažerském křesle již 21 let. Na počátku své éry reformoval fotbal ja ostrovech a v roce 2004 s nezapomenutelnými Invincibles stanul na ligovém trůně bez porážky. 

Dnes už ovšem svými kroky nebudí pocit toho, že má vše pod kontrolou. Fanoušci mu vyčítají občas necitlivé nasazování hráčů do základní sestavy. Fotbalisté Arsenalu mnohdy působí dojmem, že hrají na náhodu. Wenger dlouho slepě dodržoval a stále dodržuje rozestavení, i když k němu v daný čas nemusí mít ideální výběr hráčů. Nemusíte být fotbalový expert, ale pokud vidíte, že do vápna létá jeden centr za druhým na Alexise Sanchéze se 169 centimetry, dojde vám, že je něco špatně.

Nejhorší na celém příběhu je to, že se vedení Arsenalu očividně bojí toho, "co bude po Wengerovi". Případ Manchersteru United po Siru Fergusonovi je sice odstrašujícím příkladem, ale Gunners musí jednat. Wenger čím dál hůře zvládá poskládat jednotlivá ega v jeden fungující celek. Arsenal nyní potřebuje někoho, kdo klidně s bičem v ruce nastartuje uvadající tým. Sám Wenger ovšem bič do ruky jen těžko vezme... 

Blýská se na lepší časy?

Je pátek 15. prosince 2017 a v tabulce anglické Premier League se Gunners nacházejí až na sedmém místě. Poslední dva ligové výsledky byly remízy se Southamptonem a předposledním West Hamem. Důvodů k radosti příliš není, čelo tabulky se nenávratně vzdaluje. Arsenal k tomu, aby se navrátil do špičky potřebuje následující věci:

1) Bodovat v zápasech proti týmům silné pětky, což se mu dlouhodobě příliš nedaří.

2) Umět vítězit i  zápasech, které se úplně nedaří, tak jako například týmy z Manchesteru.

3) Na jaře uspět v Evropské lize a nestavit ji tak okatě na druhou kolej. Prohra s tragickým Kolínem byla prostě přes čáru, a je zcela jedno, že Gunners nenastoupili s plným kádrem.

4) I přes možné oslabení kádru, rozloučit se s průměrnými hráči a prodat hráče, kteří nechtějí za Arsenal bojovat do poslední chvíle. Klidně přebudovat jádro týmu.

5) Vyřešit trenérskou otázku. Ne nutně vyhazovat Wengera, ale začít se poohlížet i po jiných variantách do budoucna. 

Pokud se (alespoň některé) z výše uvedených věcí začnou dít, rád zapomenu na skepsi, která momentální působení Arsenalu charakterizuje. Momentálně bych ale řekl, že lepší časy jsou za horizontem, který se zdá být poměrně vzdálený.

Autor: Tomáš Majer | pátek 15.12.2017 9:24 | karma článku: 15,59 | přečteno: 774x
  • Další články autora

Tomáš Majer

Arrivederci Andrea! Italský experiment Spartě nevyšel, tak tedy zase od začátku...

Přicházel s velkou pompou, ne tak s velkým věhlasem. Andreu Stramaccioniho nepředcházela pověst příliš úspěšného kouče. Zapadal ovšem do cesty, kterou se Daniel Křetínský a spol. rozhodli vydat. Angažmá ovšem skončilo neúspěchem.

7.3.2018 v 17:19 | Karma: 12,90 | Přečteno: 356x | Diskuse| Sport

Tomáš Majer

Hokejová nominace vypadá na papíře velmi dobře. Prověřená jména, fungující vazby.

Trenér Josef Jandač zveřejnil seznam 25 jmen, které si s sebou vezme na olympijský hokejový turnaj. Jde především o prověřená jména, zkušenost a spolehlivost. Zajímavý mix má šanci na úspěch, už jen díky fungujícím vazbám.

15.1.2018 v 17:08 | Karma: 7,95 | Přečteno: 346x | Diskuse| Sport

Tomáš Majer

Olympiáda bez Koukalové. Víc, než standardní absence a my jsme přišli o příběh

Je to jasné. Gabrielu Koukalovou na ZOH 2018 neuvidíme, a to kvůli problémům s lýtky. Přišli jsme o medailovou naději a zároveň o silný olympijský příběh. Koukalová nevzdává příští Hry, Pchjongčchang ale zůstane hořkou pilulkou.

11.1.2018 v 15:10 | Karma: 18,35 | Přečteno: 1145x | Diskuse| Sport

Tomáš Majer

Federer vs. Nadal. vs. zbytek světa - proč tenisovým mohykánům bude patřit i sezóna 2018

Začíná tenisová sezóna. Na vrcholu žebříčku ATP jsou známá jména Rafael Nadal a Roger Federer. Proč tenisová sezóna 2018 bude primárně o jejich souboji? A proč si myslím, že Federer se vrátí na pozici číslo jedna.

11.1.2018 v 12:34 | Karma: 11,92 | Přečteno: 238x | Diskuse| Sport

Tomáš Majer

Uslyšíme ještě o Velkém Zlatanovi?

Zlatan Ibrahimović, výrazná tvář fotbalového světa, na podzim doléčil hrůzné zranění a vrátil se na trávník v dresu Rudých ďáblů. V posledním zápase roku 2017 si ale zranění kolene obnovil. Manchesteru United nyní citelně chybí.

9.1.2018 v 13:17 | Karma: 10,46 | Přečteno: 367x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Student se střídmým pohledem na svět, mám rád ironii a pestrost. Fanda sportu a politiky, kterému ke sdělování postojů přestal stačit Facebook a Twitter neumí efektivně využít.

Seznam rubrik